Vi rekommenderar alltid att starta träningssessioner med något enkelt som hunden kan. Detta handlar om att vi dels gör det tydligt för hunden att ”nu ska vi jobba tillsammans” och hamna i träningsbubblan. Dessutom gör enkla, snabba lyckanden att vi kan belöna snabbt och det ökar både optimismen, glädjen och viljan hos hunden. Framförallt är detta viktigt när vi ska försvåra träningen, t.ex. träna på en ny plats med mycket distraktion eller när vi ska lära in något nytt och svårt. Det är dock inte en nackdel att alltid göra så, utan snarare tvärtom!

Här ser ni en film på när jag gör just detta med Healy. Healy tycker att balansbollsträning är roligt, men eftersom vi håller hennes ben så de står i en korrekt/funktionell position som de inte är vana med så blir träningen väldigt jobbig rent fysiskt. Detta har gjort att hon gått från att tycka det är superroligt till att hon knappt vill sätta upp framtassarna på den stora balansbollen.

Vi har hittills uppmuntrat och trugat lite tills hon faktiskt satt upp framtassarna och hon har gjort det tillslut, men det har varit med mindre glädje och engagemang än förut. Här ser ni istället hur jag börjar sessionen med enkla sitt och stå för att därefter sätta upp framtassarna på en lägre balanskudde (den träningen gör hon nämligen gladeligen). Slutligen får jag faktiskt henne att med en bra känsla och engagemang själv sätta upp framtassarna på den stora balansbollen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.