Vi är nu tillbaka efter en härlig semester och i full färd med planering av hösten.
I augusti startar vi fyra (!) valpkurser vilket är otroligt roligt. Den fjärde kursstarten lade vi ut på hemsidan i söndags kväll och igår morse (måndag) var den redan full.
 
Det är många som har skaffat valp under pandemin och vi vill önska er alla varmt lycka till med er nya familjemedlem. Vi tänkte under augusti dela med oss av små tips till dig som nyligen blivit med valp i olika inlägg här på vår sida, men tipsen är även bra för dig som har en vuxen hund. Om detta blir uppskattat så kommer det komma mycket mer sådant här framöver och då inte endast med valptiden i åtanke 🙂
Vi börjar idag med att skrapa på ytan av en otroligt viktig sak; LEK!
 
Att leka tillsammans med din hund bygger relation, glädje och samarbete. Hur du leker med din hund spelar inte så stor roll, det viktiga är att ni har roligt tillsammans.
 
Vi tänkte börja med att skriva lite kort om en lek som är populär hos många hundar; att kampa med sin husse/matte.
 
Detta är en enkel lek och det enda du behöver är någonting att ha dragkamp med, en pälstoss med expander är vår favorit.
Starta leken genom att bjuda in hunden till att gripa föremålet du har i din hand. Sedan kampar ni och om du har en hund som gillar att du är fysisk på den kan du knuffa den lite lätt i sidan under kampen. Många hundar morrar under kamp och detta är bara positivt! Uppmuntra gärna detta genom att ”morra” tillbaka försiktigt. Vi kan aldrig morra “på riktigt”, men hundarna brukar tycka det är roligt och bli extra taggade, var dock försiktig med detta om du har en försiktig hund.
 
Om du vinner dragkampen kan du bjuda in hunden till att kampa igen och om hunden vinner kan du jaga efter den lite grann eller försöka få den att komma tillbaka till dig och bjuda in dig till en ny omgång.
 
Tänk på att när du kampar med din hund är det viktigt att hunden får vinna ibland. Om du har en stark hund kanske den vinner utan att du lägger dig (😉), men om du är starkare än hunden är det viktigt att tänka på att låta hunden vinna med jämna mellanrum. När hunden vinner kommer den bli extra glad och stolt om du tjoar, applåderar och visar med hela din kropp hur duktig den var som vann!
Detta är en rolig aktivitet som bygger väldigt mycket relation mellan er. Det kan även ge hunden ett bättre självförtroende att kämpa för något och få känslan av att lyckas vinna.
Vi kommer återkomma till mer lek i andra inlägg då detta är så otroligt viktigt i vår relation med våra hundar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.